Har din hund ont i sina leder?

Precis som människor, så kan även hundar få ont i sina leder. Det kan vara bra att ha koll på vad för symtom på ledsjukdomar är och om din hund uppvisar dessa. Det går att förebygga och lindra besvären hos din hund. Idag är det cirka en femtedel av alla hundar som får besvär med sina leder. Dock är många hundar duktiga på att dölja att de har ont. 

Första tecknet på ledsmärta brukar vara att hunden är stel efter vila samt att den tar lite kortare steg. Humörförändringar, till exempel mindre tålamod med andra hundar, är också vanligt.

Behandling?

Om du misstänker att din hund har ont i sina leder, uppsök en veterinär!  Många ledsjukdomar går att behandla framgångsrikt men det finns också mycket du kan göra själv för att förebygga och lindra. Glukosamin kan vara bra att ge, då det kan hjälpa din hund vid ledbesvär och olika sjukdomar. Läs mer om det på husdjursrevyn

Se även till så att din hund inte dras med en massa övervikt, då det ökar belastningen på lederna. Övervikt kan även leda till att hunden utvecklar vissa ledsjukdomar.

Satsa även på regelbunden motion. Hellre många korta promenader än få och långa om du har en hund med ledbesvär.

Satsa även på kompletteringsfoder som bromsar bland annat nedbrytning av brosk och binder i vatten i ledvätskan så att den skyddar leden bättre.

Se också till att hålla hunden varm. Låt den till exempel inte ligga länge i en kall bil och värm gärna upp med lite rörelse inomhus om ni ska ut i kyligt väder. Massage, akupunktur, vattenträning och individuellt formade rehabiliteringsprogram kan ibland hjälpa hunden att bli i stort sett smärtfri. 

3 Apr 2022

En ljuvlig familjehund

Dalmatinern är en hundras som är väldigt lätt att känna igen. Den har vit päls med svarta prickar på och tack vare Disney finns det också en film om denna härliga vovve. Rasen kommer ursprungligen från Kroatien och är idag i första hand en sällskapshund men man har också använt den både för vakt och jakt. Storleksmässigt är det en medelstor hund med en medelvikt på 28 kg. Den är smärt och elegant och med mycket energi. Den är uthållig, familjekär och lämpar sig bra för spårning.

Denna sajt tillhörde tidigare Kennel Fairytale Spots som födde upp hundar av rasen dalmatiner. Om det är den du söker så testa hellre på Facebook. Idag handlar denna blogg om hundar i allmänhet och om damatinern i synnerhet.