Rasstandard dalmatiner

Dalmatiner är en urgammal ras och det finns faktiskt kyrkokrönikor från 1300-talet så väl som från 1719 som visar på att denna ras troligen kommer från Medelhavsområdet och då speciellt Dalmatiens kusttrakter utmed Adriatiska havet. Denna rad har från mitten av 1700-talet framt till början av 1900-talet använts för att vakta stall så väl som att de har eskorterat diligenser och hästekipage.

Alla raser har en rasstandard, alltså hur de ska se ut. Enligt SSK ska de se ut på följande sätt:

En dalmatiner ska vara harmoniskt byggd och är karaktäristiskt prickig. Pälsen ska vara kort, hård och tät, slät och glänsande. Rasen föds helvit, men får efterhand sina prickar. Hos de svarttecknade hundarna ska prickarna vara svarta och hos de levertecknade leverbruna. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 54–59 cm. Vikt för hanar är ca 27–32 kg och tikar ca 24–29 kg.

 

 

9 Jan 2018

En ljuvlig familjehund

Dalmatinern är en hundras som är väldigt lätt att känna igen. Den har vit päls med svarta prickar på och tack vare Disney finns det också en film om denna härliga vovve. Rasen kommer ursprungligen från Kroatien och är idag i första hand en sällskapshund men man har också använt den både för vakt och jakt. Storleksmässigt är det en medelstor hund med en medelvikt på 28 kg. Den är smärt och elegant och med mycket energi. Den är uthållig, familjekär och lämpar sig bra för spårning.

Denna sajt tillhörde tidigare Kennel Fairytale Spots som födde upp hundar av rasen dalmatiner. Om det är den du söker så testa hellre på Facebook. Idag handlar denna blogg om hundar i allmänhet och om damatinern i synnerhet.