Prickiga hästar

Det är lite kul att se att det finns andra djur som påminner om dalmatiner i sin teckning. Det med en massa prickar. Det finns massa hästraser som är prickiga, eller tigrerade som det egentligen heter. På bilden syns en appaloosa. Det är en hästras som härstammar ifrån Nordamerika och som mest är känd för sin prickiga färg.

En annan häst med prickar är knabstruper. Knabstruppern är en hästras från Danmark och har fått sitt namn efter godset Knabstrup på nordvästra Själland. Den karaktäriseras av den prickiga färgen, kallad tigrerad, och finns i en mängd olika kombinationer.

Det finns ett otal olika teckningar som inom gruppen tigrerade, de vanligaste är leopard och fläckigt schabrak.

  • Leopard: färgade prickar på en vit botten.
  • Snöflinga: vita prickar på färgad botten
  • Schabrak: Ojämnt vitt "täcke" som sprider sig från korset.
  • Fläckigt schabrak Samma som schabrak, fast med fläckar.
  • Melering/stickelhårig Kan finnas på alla tigerteckningar, det helfärgade området på hästen (ej prickarna) har små insprängda vita hår (se stickelhårig)
  • Few-spot: inga synliga prickar eller fläckar i hästens hårrem, men däremot andra kännetecken som vit sclera i ögat, marmorerad hud och randiga hovar. Eventuellt finns några få enstaka hårstrån i annan färg i hårremmen. Dessa hästar får testas genetiskt för att påbevisa LpLp-genen som ger tigrering.

Kul fakta: Pippi Långstrumps häst Lilla Gubben är leopard-tigrerad.

7 Apr 2020

En ljuvlig familjehund

Dalmatinern är en hundras som är väldigt lätt att känna igen. Den har vit päls med svarta prickar på och tack vare Disney finns det också en film om denna härliga vovve. Rasen kommer ursprungligen från Kroatien och är idag i första hand en sällskapshund men man har också använt den både för vakt och jakt. Storleksmässigt är det en medelstor hund med en medelvikt på 28 kg. Den är smärt och elegant och med mycket energi. Den är uthållig, familjekär och lämpar sig bra för spårning.

Denna sajt tillhörde tidigare Kennel Fairytale Spots som födde upp hundar av rasen dalmatiner. Om det är den du söker så testa hellre på Facebook. Idag handlar denna blogg om hundar i allmänhet och om damatinern i synnerhet.