Kul fakta om dalmatiner

Det finns en del kul fakta om denna ras. Här kommer en del av dessa:

Dalmatinern trivs i stall och tillsammans med hästar.

När hunden blir glad så drar den upp läpparna och skrattar.

Dalmatiner är en otroligt gammal ras som man hittat i kyrkokrönikor så långt tillbaka som 1300-talet och 1700-talet.

Dalmatinern älskar vatten och är en mycket duktig simmare.

Dalmatiner valpar föds vita, fläckarna börjar utvecklas efter cirka två veckor.

Dalmatiner brukar rekommenderas till personer som är allergiska mot hundar eftersom deras päls ofta inte utlöser allergisymtom.

Dalmatiner är utmärkta jägare av råttor och andra skadedjur och användes specifikt för detta ändamål i stallet och på brandstationer.

Dalmatinern går också under namnen Firehouse dogs, Carriage dogs och Spotted Coach dogs.


Dalmatiner är en ras som många kända personer har ägt. Bland annat har dessa haft en dalmatiner: Pablo Picasso, Rock Hudson, Michael J. Fox, Gloria Estefan, Ingrid Bergman, Brian Wilson och Marc Jacobs.

9 Oct 2019

En ljuvlig familjehund

Dalmatinern är en hundras som är väldigt lätt att känna igen. Den har vit päls med svarta prickar på och tack vare Disney finns det också en film om denna härliga vovve. Rasen kommer ursprungligen från Kroatien och är idag i första hand en sällskapshund men man har också använt den både för vakt och jakt. Storleksmässigt är det en medelstor hund med en medelvikt på 28 kg. Den är smärt och elegant och med mycket energi. Den är uthållig, familjekär och lämpar sig bra för spårning.

Denna sajt tillhörde tidigare Kennel Fairytale Spots som födde upp hundar av rasen dalmatiner. Om det är den du söker så testa hellre på Facebook. Idag handlar denna blogg om hundar i allmänhet och om damatinern i synnerhet.